TrackPiste / Ciclo 21 / Federació Catalana
Domingo 19 septiembre
Una lluïda matinal de diumenge 19 de setembre ha servit per completar la programació del 17è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona-VIII Memorial Miquel Poblet, prova internacional de categoria UCI CL2 que organitza la Federació Catalana de Ciclisme. El domini en les dues proves de velocitat d’Helena Casas (Genesis Cycling) i Jordan Castle (New Zealand Cycling) i uns grans triomfs en l’òmnium de Erik Martorell (Team MP Group) i Tania Calvo (Gipuzkoa Ogiberri) han estat els grans protagonistes d’un trofeu que ha completat amb èxit el seu programa després de la pluja de dissabte.
Alguns dels grans noms que presentaven aquesta edició del Trofeu Ciutat de Barcelona, com el defensor del títol d’òmnium Iúri Leitão i el vigent campió olímpic de persecució per equips Francesco Lamon, han causat baixa en la sessió de diumenge a causa d’altres compromisos, però això no ha evitat que el Velòdrom Municipal d’Horta-Miquel Poblet visqués un espectacle de primer nivell en una de les millors edicions de sempre del Trofeu.
La jornada començava decidint les finals de velocitat que ja havien començat en la sessió de dissabte: si la olímpica vila-secana Helena Casas (Genesis Cycling) ja s’havia assegurat el triomf en categoria femenina davant la irlandesa Orla Walsh (Nopinz Motip), calia decidir la final masculina entre Jordan Castle i l’alacantí Alejandro Martínez, finalment resolta en el darrer cop de ronyó en favor de l’irlandès. Els mateixos duels s’han viscut a les finals del keirin, amb Helena Casas superant a Walsh i a la basca Garatzi Estévez, mentre que Castle superava a Martínez i al vencedor de l’any passat Gerard García (Genesis Cycling) a la final masculina, també amb una nova empenta final que en aquest cas fins i tot l’ha portat a caure un cop creuada la meta.
Finalment, les proves de l’òmnium s’han disputat totes de nou en aquesta matinal en un format més apretat, donant un gran espectacle tant en la categoria masculina com femenina. En els dos casos, la prova final de la puntuació ha estat clau en la resolució del resultat final, que ha acabat amb victòries del català Erik Martorell (Team MP Group) i de la basca Tania Calvo (Gipuzkoa Ogiberri), jugant-s’ho tot en un final emocionant de la puntuació davant la múltiple campiona europea Silvia Zanardi (Be pink), que s’ha endut la segona posició mentre que la tercera era la seva companya d’equip Eukene Larrate, vencedora del tempo race.
Per la seva banda, un sempre regular Martorell ha tingut com a principal rival el balear Xavi Cañellas, que començava liderant a l’escratx i mantenia aquest lideratge ajustat abans d’una puntuació en què Martorell, Cañellas i el basc Illart Zuazubiskar (Eustrak) han aconseguit volta per dominar una cursa que els ha portat als tres al podi final de l’òmnium, davant rivals que han estat molt batalladors durant el dia com l’argentí Marcos Omar Méndez (T RED Factory Racing), que ha estat el vencedor del tempo race.
La jornada s’ha tancat amb la disputa d’una bonica prova de madison en categoria femenina, en què l’equip italià Be Pink amb la campiona europea Zanardi i la neozelandesa Michaela Drummond han demostrat la seva superioritat, si bé han tingut batalla oferta per les parelles formades per Tania Calvo/Eva Anguela i les basques Eukene Larrarte i Naia Amondarain.
ELS PROTAGONISTES
- Helena Casas (vencedora esprint i keirin): «Molt contenta de poder revalidar la victòria. Han sigut unes finals ajustades amb la Orla i sempre és emocionant, espero tornar l’any que ve i tornar a disfrutar a casa. Al final s’ha fet un esforç de participació per comptar amb puntuació UCI en les proves de velocitat, així que hem pogut recol·lectar aquests punts tan necessaris per ser al Mundial. Ara venen l’Europeu i el Mundial i em trobo en bon estat de forma. L’any passat vaig fer bronze al keirin de l’Europeu i m’agradaria tornar a ser al podi d’aquesta prova«
- Jordan Castle (vencedor esprint i keirin): «Estic molt content. He caigut però he pogut acabar un dia de bonica competició, assolellat, en una gran pista… No havia estat mai al Velòdrom de Barcelona i m’ha agradat molt, per mi és perfecte. Coneixia a Connor Rowley, amb qui entreno, i a l’Alejandro Martínez. Sé que són ràpids i que tindríem unes boniques curses, i així ha estat. Ara tornaré a entrenar a Mallorca i tancaré l’any competint a les sèries de keirin de Japó«
- Erik Martorell (vencedor òmnium): «Una victòria sempre és una victòria. S’ha notat la baixada de participació respecte el dia d’ahir, però estic molt content. Amb el nivell de sortida, volia aprendre i millorar. Una experiència més on volia, per entendre’ns passar-ho malament, posar-me en situacions complicades i aprendre. Amb el canvi de participació d’avui, el canvi de xip ha estat de sortir a guanyar i així ha sigut. Ara vindrà una concentració amb la selecció espanyola de cara a l’Europeu de Suïssa i el Mundial a França«
- Tania Calvo (vencedora òmnium): «M’he sentit molt a gust. Acabar així, amb un esprint final en el qual es debat qui s’emporta la victòria, és molt positiu. Això és un espectacle que fem per al públic i rematar així ha estat una manera molt bonica d’emportar-me la victòria. Sabia que en l’eliminació i l’escratx podia defensar-me, en el tempo race era on més dubtes tenia i finalment la puntuació, que pel canvi que he fet de la velocitat al fons pot ser que sigui la prova a la qual més em costi adaptar-me, l’afronto amb més respecte però sempre amb moltes ganes, i més jugant-me la victòria. M’ha tocat donar-ho tot«
- RECUPERA LES DECLARACIONS EN VÍDEO AL NOSTRE CANAL DE YOUTUBE.
Guanyadors 17è Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona-VIII Memorial Miquel Poblet:
- Velocitat: Helena Casas (Genesis Cycling) i Jordan Castle (New Zealand Cycling)
- Keirin: Helena Casas (Genesis Cycling) i Jordan Castle (New Zealand Cycling)
- Òmnium: Erik Martorell (Team MP Group) i Tania Calvo (Gipuzkoa Ogiberri)
- Madison: Silvia Zanardi / Michaela Drummond (Be pink)
Sábado 18 septiembre
La 17ª edició del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona-VIII Memorial Miquel Poblet que tenia previst disputar-se de forma completa durant aquest dissabte 18 de setembre viurà la seva resolució durant la matinal de diumenge, entre les 10h i les 14h, després que la pluja fes acte de presència just als últims compassos de la sessió matinal. Les quatre proves de l’òmnium (escratx, tempo race, eliminació i puntuació) la mànega final de la velocitat masculina i els keirins ompliran el programa de diumenge al Velòdrom Municipal d’Horta-Miquel Poblet.
La jornada començava amb les classificatòries de les proves de velocitat, els 200m llançats, on els millors temps eren per l’alacantí Alejandro Martínez (10:237) i la irlandesa Orla Walsh (11:383). Aquests temps donava pas als emparellaments, que han dut a la final femenina a la catalana Helena Casas (Genesis Track Cycling) i a la mateixa Walsh. La olímpica vila-secana s’ha endut la victòria, sent la més ràpida a la primera mànega i veient una segona com la irlandesa perdia la mànega amb una aturada que no s’ha considerat avaria mecànica. Per la seva banda, la final masculina entre Alejandro Martínez i el neozelandès Jordan Castle s’haurà de resoldre demà després d’aparèixer la pluja després de la seva disputa.
Totes les proves de l’òmnium es disputaran diumenge malgrat haver-se celebrat unes primeres rondes d’escratx (guanyades per Iúri Leitão i la basca Tania Calvo) que no seran vàlides, ja que per normativa calen disputar-se totes juntes en un mateix dia. Les proves de madison no es podran disputar per falta de participació, tot i que es contempla la possibilitat de disputar la prova femenina si el temps permet encabir-ho dins l’horari.
Homenatge als olímpics catalans a Tòquio 2020
Per la seva banda, a la tarda s’ha viscut una emotiva ceremònia d’homenatge als ciclistes olímpics i paralímpics participants als Jocs de Tòquio 2020. Els handbikers Sergio Garrote (campió CRI i bronze en la prova en ruta en categoria H2) i Israel Rider, juntament amb el ciclista de muntanya Jofre Cullell i un Christian Venge (bronze CRI fent tàndem amb l’avilenc Noel Martín) que no ha pogut assistir han descobert les seves noves plaques commemoratives en el passadís d’accés a la pista del Velòdrom d’Horta, on hi figuren tots els ciclistes olímpics catalans de la història, i han pogut compartir la seva experiència olímpica.
El president de la Federació Catalana de Ciclisme, Joaquim Vilaplana, ha volgut destacar el reconeixement als quatre «en nom dels companys de Junta i la direcció tècnica de la FCC en un dia important per la família del ciclisme català. Ser olímpics és molt important per un esportista, la culminació de la feina de tota una trajectòria. Ser-hi ja és molt important. És un orgull tenir esportistes que ho han aconseguit, que per descomptat mereixen tot el nostre respecte i admiració. Volíem compartir les vostres alegries i fer-ho en nom de tota la família ciclista: un reconeixement modest per la gran tasca» de cada un d’ells, dels que s’espera que no sigui la seva última participació olímpica.
Este sábado 18 de septiembre, el Velódromo Municipal de Horta acogerá la 17ª edición del Trofeu Internacional Ciutat de Barcelona – VIII Memorial Miquel Poblet, la cita de ciclismo en pista internacional que organiza anualmente la Federación Catalana de Ciclismo con el apoyo del Ayuntamiento de Barcelona, y que este año contará con una participación de auténtico lujo.
El velódromo barcelonés acogerá participantes de 15 países: de España, Francia, Portugal, Italia, Gran Bretaña, Irlanda, Países Bajos, Australia, Laos, Argelia, China, Nueva Zelanda, Argentina, Colombia y Chile, para completar un programa en que se celebrarán las pruebas de sprint y keirin para los velocistas y el omnium de fondo, con las pruebas del scratch, la tempo race, la eliminación y la puntuación. Finalmente, la jornada se cerrará con sus espectaculares pruebas de el madison, celebradas por parejas.
El joven portugués Iúri Leitão defenderá su victoria conseguida a la omnium de la pasada temporada, unas semanas antes de proclamarse campeón europeo de scratch, encabezando una participación de 24 fondistas en que también estarán nombres importantes como el vigente campeón olímpico en persecución por equipos en Tokyo 2020, el italiano Francesco Lamon o medallistas mundiales como los australianos Miles Scotson y Kelland O’Brien o el italiano Michele Scartezzini. Los acompañarán dos de los especialistas catalanes con más proyección internacional, como son Erik Martorell, este año medallista en una prueba de la Copa de las Naciones en Hong Kong, y Marcel Pallarès, recientemente participante en el Mundial júnior del Cairo.
En el omnium femenino, por su parte, la recientemente proclamada campeona de Europa sub23 Silvia Zanardi será una de las grandes atracciones de una participación que también cuenta con ex campeonas mundiales júnior como la australiana Alexandra Mainly o la neozelandesa Michaela Drummond. La participación catalana la firmarán Laura Rodríguez y Maria Banlles, las dos seleccionadas este año por el Europeo sub23 con la selección española, y Ester Rubio.
Por su parte, entre los velocistas, la olímpica catalana Helena Casas, una de las figuras más importantes de la historia de la prueba, volverá a ser la referencia de una participación que cuenta con la irlandesa Orla Walsh. El vigente campeón catalán de velocidad, Itmar Esteban, también encabezará una participación de velocistas con el irlandés Conor Rowley, en su día campeón mundial júnior de keirin, y el neozelandés Jordan Castle, entre otros.
Durante la parada del programa el mediodía, se celebrarán pruebas para infantiles, cadetes y júnior fèmines. Por su parte, justo antes de la primera ceremonia protocolaria, se hará un homenaje a los Olímpicos y Paralímpicos catalanes presentes en Tokyo 2020.
Participación ómnium masculino
La edición 2020 pudo celebrarse sin problemas -aunque con una participación más reducida por culpa de los problemas de desplazamiento internacional- y registró los triunfos del portugués Iuri Leitão y la noruega Anita Yvonne Stenberg, en el ómnium, de Leitão y el irlandés Felix English, así como de las vascas Eukene Larrarte y Tania Calvo (Gipuzkoa Ogiberri) en las madison y de los catalanes Helena Casas y Gerard García, ambos del Génesis, en el keirin.